Tuesday, August 11, 2009

22/6 Smultronställe



På en vanlig cykeltur brukar det hända att man rullar igenom olika sorters hålor och ser ett och annat längs vägen. Att man stannar för en kaffe på något ställe man annars inte skulle och så vidare.

Det här är ett favoritställe jag har uppe på landet. Det är ett litet hus i skogen som ligger vid en sjö där vi brukar fiska. Det finns en liten bänk att sträcka ut sig på där inne. Ovanför den hänger det ett egenhändigt snickrat metspö tillverkat av en trädgren med flöte och lina. Framför fönstret ett litet bord där det står en tomflaska och en tom snusdosa. Sist men inte minst finns det också en liten kamin med tillhörande skorsten, huggen ved utanför runt husknuten och en stege brevid om man behöver sota rent i röret. Det är ett riktigt trevligt ställe, mitt ute i skogen i landets folkfattigaste län.

En gång i tiden har man flottat timmer i ån som går alldeles nedanför, något som ett par skogsverktyg som hänger brevid metspöt vittnar om. Längre bak i tiden bestämde man att bygga en förskansring inte långt ifrån för att försvara sig för danskarna som skulle komma via norge.

Är det här militärstabens högkvarter tro? Vem vet!

Berätta inte för alla ni känner vart ni läst historian, rätt som det är ska det väl spelas in en film här och allt vad det heter. Så håll till godo med stillbilderna!

by night

No comments: