Tuesday, August 11, 2009

13/6 efter golfen, en äppelpaj



Här kommer ett oslagbart bra baktips!

Efter golfen var det svårt att sakta ner så hemma i en vindsvåning på Sofiagatan blev det en liten bagarverkstad på kvällen. Vanligtvis brukar det sättas en deg eller två innan läggdags för att jäsa över natten men det här går betydligt snabbare att göra och är klart på cirkus en halvtimme - Äppelsmulpaj!

Lätt som en plätt. Sätt på ugnen på 225 grader och ta fram

Smör 100 g (hellre smör än margarin)
Vetemjöl 1 & 1/2 dl
Havregryn 1 & 1/2 dl
och
Socker 3 matskedar

Blanda ihop det i en bunke med händerna, använd eventuellt en gaffel eller slev till hjälp. Det här kommer bli en smuldeg. Jag gör jämt dubbelsats för då kan man äta mer medans man bakar utan att det försvinner för mycket från det som blir slutresultatet. Så dubblera gärna satsen ovan. Främst för att en enkel sats kan te sig lite liten ovan på äpplena i den färdiga pajen. Under bakningen är det lätt att avgöra om det är läge att hålla sig till en sats eller dubblera. Om så är fallet är det bara att hälla upp ingredienserna en gång till och arbeta vidare.

Skiva sedan fem mindre eller fyra större äpplen och lägg dom i en välsmord ungsäker form. Strö kanel över och eventuellt lite socker. Strö sist över degen och kör in formen på ett galler som sitter mitt i ugnen. Grädda allt i tjugo minuter till en halvtimma och ta ut det när det fått en fin färg. Glöm inte göra en kanna te samtidigt som pajen är inne i ugnen. Te till pajen är en superkombo.

Ät sen smulpajen med god vaniljglass till det blir bäst så! Annars finns det risk att bli missnöjd med resultatet eller tröttna på att göra smulpaj så glöm inte vaniljglassen. Mycket viktigt!












Här skulle det vara en bild på bakverket men det blev för mörkt på kvällen för att fotografera och rätt som det var blev den uppäten. Gör nu en egen paj och bli överraskad av hur snygg och god den kommer bli. Det går lika bra att byta ut äpplena mot rabarber om man vill det med. Kom då ihåg att skippa kanelen och ösa mer socker på rabarberna eftersom de kan vara aningen sura. Lycka till!

Tips på bra musik till bakningen, norske discofilen Rune Lindbaeks oriental mix från 24:hours (32 minuter)

No comments: